måndag 25 juli 2011

Oslomassakern skedde inte i ett vakuum!

Det är så klart med sorg och bestörtning som vi sedan i fredags eftermiddag tagit emot och följt händelseutvecklingen i den norska huvudstaden Oslo. Terrordådet skakar om inte bara de drabbade i Norge och det norska samhället - det är ett hårt slag mot alla som tror på en värld utan våld, terror och hat. Det är svårt att med ord beskriva de känslor som väcks när vi får ta del av de fasansfulla berättelser från överlevande unga engagerade, som lyckades fly från terroristens kulor på ön Utøja. Det kalla, hänsynslösa dödandet som hittills bragt 93 människor om livet - och fler saknas eller är allvarligt skadade.

I ljuset av dessa de mörkaste uttrycken från mänskligheten bör vi förstå att de idéer som gärningsmannen tycks ha vilat sitt dödande på, varken är nya eller särskilt unika. Hatet mot det mångkulturella samhället, mot muslimer och personer med utländsk bakgrund, mot demokrati och mänskliga rättigheter, det är väl utbrett över hela världen. I totalitära stater och diktaturer, likväl som i uppfattat öppna och demokratiska samhällen såsom exempelvis Norge och Sverige.

Vi måste förstå att dessa hatets värsta konsekvenser inte motverkas med mer hat, mer fientlighet, mindre demokrati. Det är i stunder som dessa som vi måste inse vikten av att vi som samhälle, som mänsklighet, har ett gemensamt ansvar att inte låta kollektivt skuldbeläggande ligga till grund för vilken värld vi bygger - det är med öppenhet, demokrati, mänskliga rättigheter, antirasism och en aldrig sinande kamp för alla människors rätt till ett anständigt liv som vi också motverkar de mest extrema uttrycken av hatet.

Massmördaren i Norge agerade inte i ett vakuum. Idéer som tycks ligga till grund för uppåt 100 människors död, ligger också till grund för ett folkvalt riksdagspartis politik i vårt eget land. Det är beklämmande att läsa de närmast nonchalanta kommentarer från folkvalda riksdagsledamöter, som helt och fullt negligerar de yttersta konsekvenserna av de idéer som deras politisk vilar på. För även om hatet inte alltid leder till massmord, som nu skett i Norge, eller etnisk rensning och folkmord, som skedde på Balkan för mindre än 20 år sedan, så öppnar det onekligen upp för människor som är så övertygade så att även dödligt våld kan ses som legitimt.

Ingen kan ses som ansvarig för vad någon annan gör, men ser vi inte helheten i det som nu skett så kommer vi aldrig komma åt det grundläggande problemet - rasismen och hatet.

Läs/se mer: TV4, DN, SvD, Expressen, AB, Expo, SR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar